İş dünyasına Pandemi ile girmeye başlayan Z kuşağını yakından tanıyalım. 1997 ile 2012 arasında doğan bu kuşak, yeni bakış açıları, yenilikçi düşünce ve benzersiz işyeri beklentileri getiriyor. Dünya nüfusunun %30’unu oluşturan bu kesimin, 2025 yılına kadar iş gücünün %27’sine ulaşması bekleniyor. Uluslararası bir araştırma şirketi tarafından, 44 ülkede 22.000’den fazla Z kuşağı ve Y kuşağının katılımıyla yapılan anket sonuçları bu yazıma ışık tutmuştur. Kurumunuz Z kuşağının beklenti ve taleplerine hazır mı?
Z Kuşağı Anlamak: Dünyayı Dönüştürmek İsteyen Bakış Açısı
Önceki nesillerin aksine, Z Kuşağı internetin, akıllı telefonların ve sosyal medyanın olmadığı bir dünyayı asla tanımadı. Bilgiye anında erişim ve hızlı iletişim, kolaylaştırılmış süreçlere ve anında sonuçlara ulaşma arzularını etkiledi. Özgünlük algısı, kendine dönük bireysel bakış açısı, sorgulayıcı ve diğer yaş gruplarına olan rahat tavırları, soru sorma istekleri, kuşağın anlama gücünü ve bireysel olarak kendini ifade etme gücünü arttırmaktadır.
Amaç ve anlam – Z kuşağının %77’si, vizyonu ile değerleri uyumlu şirketlerde çalışmanın önemli olduğuna inanıyor. Kendilerinden daha büyük bir şeyin parçası olmak ve daha büyük bir amaca katkıda bulunmak istiyorlar.
Büyüme ve gelişme – Sürekli öğrenme ve gelişim fırsatları hem Z Kuşağı hem de Y kuşağı için önemlidir; 16-34 yaş arası çalışanların dörtte biri temel motivasyon kaynağı olarak eğitim ve gelişime öncelik vermektedir. Beceri geliştirme, kariyer gelişimi ve kişisel gelişim için yollar sağlayan işler istiyorlar.
İş-yaşam dengesi – Uluslarası bir araştırma şirketine göre Z kuşağının %49’u, işveren seçerken en önemli husus olarak iş-yaşam dengesine öncelik veriyor. Kendi refahlarına önceki nesillerden daha fazla değer veren, iş ve kişisel yaşamlarının bütünleşmesini sağlayan ortamlar arıyorlar.
Özgünlük ve kapsayıcılık – Z kuşağı çeşitliliğe, eşitliğe ve bireysel farklılıklara değer verir. Z kuşağı adaylarının %83’ü, bir kuruluşun çeşitlilik ve katılım konusundaki kararlılığının, işveren seçerken önemli bir faktör olduğunu düşünüyor. Kapsayıcılık ve aidiyete öncelik veren, farklı geçmişlere sahip bireylere eşit fırsatlar sunan şirketleri arıyorlar.
Teknolojik ilerleme – Dijital Z kuşağı teknoloji konusunda rahattır. Verimliliklerini, işbirliklerini artırmak için dijital dönüşümü benimseyen ve onlara en son teknolojileri sağlayan kuruluşları takdir ediyorlar.
Girişimcilik fırsatları – Z Kuşağı, girişimcilik kültürü ve yaratıcılığı teşvik eden, risk alma ve etki yaratma fırsatları sunan kuruluşları takdir eder.
Özgün iletişim – Beklentilerin net olarak belirlendiği, açık ve şeffaf iletişimin olduğu ortamlar, onların fikirlerini, düşüncelerini, kaygılarını özgürce ifade etmelerine olanak sağlar.
Z Kuşağının Kariyerinden Beklentileri Nelerdir?
Kişiselleştirilmiş kariyer gelişimi oluşturun.
Karar süreçlerinde çeşitliliği ve katılımı teşvik edin
İşbirlikçi ve takım odaklı bir yaklaşımı destekleyin.
Sağlıklı bir iş-yaşam dengesi yaratın.
Kişiselleştirilmiş kariyer gelişimi sağlayın
Z kuşağı, esnekliğe, çeşitliliğe ve sürekli öğrenmeye değer veriyor. Desteklenmeleri, tutkularıyla uyumlu özel eğitim ve gelişim programlarına yatırım yapmanız halinde anlam bulur. Düzenli ve hızlı geri bildirim sağlamak, şeffaf bir diyaloğ kurmak, gelişmelerine katkı sağlayacaktır. Yeteneklerinin daha yaratıcı olmasını tetikleyecektir. Kariyer basamaklarınızın tekrar güncellenmesi ve ünvanların değişmesi gerekebilir. Yeteneklerinin kurumunuza katkısı ve kurumun uzun vadeli hedefleriyle uyumluluğu onları motive edecektir. Üretkenlikleri artarken, işte kalma oranları uzayacaktır. Kariyerini destekleyen yöneticileri takdir edeceklerdir. Unutmayın bunları siz yapmıyorsanız, onlar yapan ile dünden iletişime geçmişlerdir.
Çeşitliliği ve katılımı teşvik edin
Günlük hayatlarındaki çeşitliliği ve kapsayıcılığı iş yerinden de beklerler. Kurumunuzun işe alım, çalışan gelişimi ve operasyonel çeşitliliğe öncelik vermesini ister. Fırsat eşitliğini teşvik eden, cinsiyet ayrımının yapılmadığı, özgün kişiliklerini yansıtacakları ortamın yaratılması çok önemlidir. Kurumunuzda yenilikçiliği, yaratıcılığı ve işbirliğini geliştirmek istiyorsanız, çeşitliliği kurum kültürüne entegre etmelisiniz. Anne Hathaway/Robert De Niro’nun 2015 yapımı The Intern filmi, çeşitliliği ve katılımı oldukça güzel anlatmaktadır.
İşbirlikçi ve ekip odaklı bir yaklaşım benimseyin
Z Kuşağının yaratıcılığını teşvik için, açık iletişimi, işbirliğini ve etkili ekip çalışmasını teşvik eden ortamlarda başarılı olur. Farklı kuşaklar içinde, bakış açılarından faydalanmak istiyorsanız, etkili takımlar yaratmak için işbirliği kültürünü kuruma entegre etmeniz gerekmektedir. Burada X Kuşağından mentor olarak yararlanmayı sağlayacak, kurum içi iş birliği kültürü geliştirilebilir. Dijital olmaları nedeniyle kurum içi sosyal platformlar, mesajlaşma, hızlı dönüş alacakları alt yapı, sanal toplantı, konum ve zamandan bağımsız kesintisiz iletişim ve işbirliği sağlamak ve buna uygun teknolojiler kullanmanız gerekmektedir. Bununla birlikte fiziksel çalışma ortamı ve yüz yüze etkileşime önem vermektedirler. Sosyalleşmek, dostluk duygusu yaratırken, daha hızlı geri bildirim beklentilerini karşılayacaktır.
Sağlılık bir İş-Yaşam Dengesi Yaratın
Y Kuşağı gibi, Z Kuşağı da iş-yaşam dengesine önem veriyor ve buna önem veren kurumlarda çalışmak istiyorlar. Kişisel ve profesyonel yaşamlarında kontrol sahibi olmak, bir bütünsellik içinde olmaları gerektiğine inanıyorlar. İş-yaşam dengesi, çalışanın refah içinde, sınırları belirli olan, öz bakım için ortamın olduğu, stres yönetimi ve zihinsel sağlık için kaynağın ayrılmasını içermektedir. Bu sayede bağlılıklarını artırırsınız.
Yüksek Performanslı Ekipler Yaratmak için Z Kuşağından Ne Öğrenebiliriz?
Şimdiye kadarki en eğitimli nesil olan Z kuşağı, bunu okuma oranı yüksek anne babalarına borçlu. Dünyayı girişimcilik açısından müthiş fırsatları olan bir yer olarak görüyorlar. ‘’Burada işler böyle’’, ‘’Yapacak bir şey yok’’ cümlelerini anlamayan, bunu sorgulayan, iletişim gücüne inanan, kurumun gerçeklerini reddetmek yerine, kendisi için anlamlı olanı aradan çıkartmak isteyen, organizasyonun içinde kendine konfor alanı yaratmaya önem veren yapıdadırlar. Bilgiye ve ihtiyacı olduğu her şeye karşı, aceleci ve sabırsızdırlar. Bunun için organizasyon içindeki eski kariyer basamaklarınızın ve unvanlarınızın yenilenmesinde fayda var. ,
Anlama, Anlatma ve Anlaşma için, misafiri olduğumuz kuşağı bilmeliyiz. Aksiyonları anlamadan almak, geleceği görmemek demektir. Teşekkürler.
Z Kuşağını Anlamak:Kurumunuz Bu Kuşağa Hazır mı?
Tarih