2024 yılının son günleri adeta kum saatinden akan kumlar gibi geçerken büyük şirketler de yapay zeka alanında son gollerini atmaya çalışıyorlar. Uluslarası bir içecek devi bu sene ikonik yıl başı reklamını yapay zeka kullanarak hayata geçirdi. Bu, yapım sürecinde rekor bir hıza ulaşmalarını sağladı ve farklı küresel pazarlarda kullanılmak üzere tam 110 farklı versiyon yaratıldı. Fakat Uluslarası bir içecek devi bu hamlesiyle beklenmedik(?) tepkiler aldı.
Hem pazarlama alanındaki uzmanlar hem de tüketiciler yeni reklamlara şüpheli yaklaştı. Bu uygulamanın temel pazarlama prensiplerine zıt düştüğü eleştirisi sektörden gelirken tüketiciler ise yapay zeka tarafından yaratılan reklama ruhsuz eleştirisinde bulundular. Her iki taraf da reklamlardan insan dokunuşunun ve yaratıcılığın çıkarılabilmesi ihtimalinden (ve gerçekliğinden) rahatsızlık duyduklarını belirtti.
OpenAI ise “Shipmas” isimli bir yıl sonu kampanyası hazırladı. 12 gün ve 12 duyurudan oluşan bu kampanya ile 2025’e güçlü bir giriş yapmayı hedeflediler. İlk gün, o1 dil modelinin tam sürümünü ve Pro üyelik paketini tanıttılar. Sonraki günlerde yeni pekiştirmeli eğitim olanağı, uzun süredir beklenen görüntü oluşturma modeli Sora ve Apple Intelligence’a ChatGPT entegrasyonu dikkat çeken duyurular arasındaydı.
Sora modeli, erişime açıldıktan kısa süre sonra yoğun trafik nedeniyle yeni üyelik taleplerine geçici süreyle kapatıldı. OpenAI’ın 2024 yılında 5 milyar Dolar zarar beklediği söyleniyor. Bu arada OpenAI hala yatırım almaya devam ediyor ama kar amacı gütmeyen kurum statülerini de değiştirmek üzere çalışmalar devam ediyor. Bir yandan ihtiyaç halinde reklam almaya hazırlanırlarken diğer yandan istifalar da devam ediyor. 2025’te bizleri OpenAI’dan yana nelerin beklediğini kestirmek güç.
Google cephesinde de gelişmeler son sürat devam ediyor. Yeni kullanıma açılan Gemini 2.0 Flash, Gemini 1.5 Pro’yu çoğu değerlendirme alanında geçmiş ve bunu 2 kat daha hızlı cevap vererek taçlandırmış. Hem web platformunda hem de uygulamada Gemini 2.0 Flash’ı kullanabiliyoruz. Gemini 2.0’ın gelişmiş yetenekleri ve kullanım kolaylığı ile yapay zeka ajanları alanında da bir çok yenilik getirmesi bekleniyor.
Şu anda üzerinde çalışmakta oldukları Mariner Projesiyle tek bir ajan kullanarak karmaşık görevleri yerine getirme kriterinde en yüksek sonucu elde ettiler (WebVoyager benchmark, %83.5). Google’ın bir diğer dikkat çekici projesi de Astra Projesi. Bu projede geliştirilen yapay zeka ise çevre ile çok modlu (mikrofon aracılığıyla sesli, kamera aracılığıyla görüntülü…) bir şekilde etkileşime girebiliyor. 10 dakikaya kadar da algıladığı şeyleri hafızasında tutabiliyor. Google’ın blog sitesinde Astra ile evrensel bir YZ asistan nasıl geliştirilebilir sorusunu araştırdıkları açıklandı.
Dikkat çekici başka bir gelişme ise X’in geliştirdiği yapay zeka Grok’un artık ücretsiz bir şekilde kullanılabiliyor olması. Önceden sadece X sosyal medya platformuna ücretli üyeliği olan kullanıcılara açık Grok 2 şimdi herkese açıldı. Zaten önceki aylarda da xAI’ın Colossus isimli, 100000 GPU ile paralel işlem yapma kapasitesine sahip veri merkezinin inşası tamamlanmıştı. Bu yeni gelişme xAI’ın da sektörde hüküm süren freemium iş modelini benimsediği mi yoksa sadece daha çok eğitim verisi için mi bu yola girdiği sorusunu akıllara getiriyor.
Antropic de bu yıl önemli gelişmelere imza attı. Yakın zamanda piyasaya çıkardıkları Claude 3.5’in Sonnet ve Haiku modellerinin yeni sürümleri, bilgisayarları insanlar gibi kontrol edebilme yetisine sahip. Hala geliştirme aşamasında olan bu özellik hem inovasyon hem de güvenlik ve gizlilik konularında pek çok soruyu beraberinde getirdi. Bu modellerin yeni versiyonları değerlendirme kriterlerinde önceki sürüm 3.5’lere göre elle tutulur gelişmeler kaydetti. Zaten Amazon’un altyapısında kullanılan Claude modelleri, Avrupa Parlamentosu tarafından da, arşivlerine erişimi kolaylaştırmak için Archibot isimli bir chatbot geliştirmek için kullanıldı. Archibot sayesinde bu arşivlere erişmek isteyen, dünyanın her yerindeki kullanıcıları 2,1 milyon belgelik 60 yılı aşkın bir tarih ve bilgi birikimiyle buluşturuyor. Kimileri bu gelişmeden memnun olsa da, (muhtemelen haklı olan) bir kesim de Avrupa Parlamentosu’na bu projeyi Fransız startup Mistral ile gerçekleştirmek yerine bir Amerikan şirketi olan Anthropic ile hayata geçirmesinden bir hayli rahatsız.
Yapay zeka son sürat gelişmeye ve yeni alanlarda kullanılmaya devam ederken, bu hıza yetişmeye çalışmak sanırım herkesi biraz yoruyor. Belki de en doğrusu bu tatil döneminde biraz dinlenmek ve ekranlardan uzaklaşmak olacak.
Yeni Yıl, Yeni Yıl
Tarih