Öz Yeterlilik bir işi yaparken kendimizi bu işi yapabilecek yeterli beceri ve donanıma sahip olduğumuza olan inancımızı işaret eden ve üzerinde düşünüp tartışmaya son derece değer bir kavram. Öz güven ile bağlantılı olsa da ondan farklı. Öz yeterlilik bireyin belli bir görevi veya işi başaracağına olan inancı, öz güven ise bireyin yaşamdaki genel nilekilerine ve değerlerine olan inancı. Öz güven sosyal duruşumuzu, iletişimimizi ve yaşam motivasyonumuzu etkilerken öz yeterlilik işe karşı tutumumuzu, performansımızı, iş tatminimizi daha doğrudan etkiler.
“Bir şeyi yapabileceğinize inanırsanız, doğru yaparsınız. İnanmazsanız, hiçbir şekilde doğru yapamazsınız.” – Henry Ford
Dolayısıyla öz yeterlilik çalışanların iş yerinde performansını artırmak için önemli bir faktördür. Çalışanlar, belirli bir işi yapabilme yeteneklerine ve bu işi başarma konusundaki inançlarına sahip olduklarında, daha yüksek bir öz yeterlilik seviyesine sahip olurlar. Bu da, daha yüksek bir motivasyon, daha iyi bir iş tatmini, daha yüksek bir üretkenlik ve daha düşük bir stres seviyesi ile sonuçlanabilir.
Öz yeterlilik, iş yerinde geliştirilebilir bir inançtır. İşverenler, çalışanlarını bu konuda desteklemek için birkaç strateji kullanabilirler. İlk olarak, çalışanlar için açık ve net hedefler belirleyerek, bu hedeflere ulaşmalarına yardımcı olabilirler. İkinci olarak, çalışanların yeteneklerini geliştirme fırsatları sunarak, onların işlerini daha iyi yapmalarına ve kendilerine olan güvenlerini artırmalarına yardımcı olabilirler. Üçüncü olarak, geri bildirim vererek, çalışanların işlerinde neyi doğru yaptıklarını ve neyi geliştirmeleri gerektiğini anlamalarına yardımcı olabilirler.
Buna ilave olarak, iş ortamında yapılacak iyileştirmeler de buna büyük katkı sunacaktır. Çalışanların işlerini daha iyi yapmalarını kolaylaştırmak için, araç ve gereçlerin daha iyi bir şekilde organize edilmesi veya teknolojik altyapının geliştirilmesi oldukça destekleyicidir. Ayrıca, çalışanların birbirleriyle daha iyi iletişim kurmalarını, takım çalışmalarını, grup toplantılarını, grup içi dayanışmayı teşvik etmelidirler.
Öz-yeterlilik başarının anahtarlarından biridir. Bir zorluğun üstesinden gelmek öncelikle bunun gerçekleşeceğine inanmakla başlar. Bu inancın boş bir inanç olmaması için dayanaklara ve kanıtlara ihtiyacı vardır. Deneyim, çalışmak ve doğru kaynaklara ulaşabilmek bu inancı destekleyen ve pekiştiren unsurlardır.
Tarih